NR SR po vyše 9 hodinách ukončila prvú etapu diskusie o dôchodkoch

01.08.2012 Bratislava

Bratislava 1. augusta (TASR) - Plénum NR SR po viac ako deviatich hodinách ukončilo prvú etapu diskusie o novele zákona o sociálnom poistení uzavretím debaty o skrátenom režime legislatívy. Opozícia počas celého času pripomínala, že prerokovávané zrýchlené konanie nie je opodstatnené.

"Ako psychológ to chápem ako veľmi nepoctivý marketingový ťah," zdôraznil v závere šiesteho dňa štvrtej schôdze v rozprave, v ktorej dominovali opoziční politici, František Šebej (Most-Híd). Zapochyboval, či je tento proces v súlade s Ústavou SR. Tá totiž povoľuje rýchly režim pri ohrození ľudských práv, slobôd, bezpečnosti a hrozbe veľkých hospodárskych škôd pre štát. V tomto prípade teda podľa neho neobstojí argumentácia o strate 40 miliónov eur pri uvedení normy do praxe o jeden mesiac neskôr, teda namiesto v septembri až v októbri tohto roka. Ide totiž o sumu, ktorá je z pohľadu štátu malá v porovnaní s predražením mýtneho tendra či sumou, za ktorú chce kúpiť vládny kabinet Roberta Fica (Smer-SD) komerčné zdravotné poisťovne.

"Na základe sekery 500 miliónov eur, ktorá tu vznikla za pol roka, je tých 40 miliónov eur veľmi dôležitých," oponoval šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD), ktorý tento stav považuje za dostatočne objektívny na skrátené konanie. Pri tomto návrhu by tak nemali byť víťazi ani porazení, ale vyhrať by mala zodpovednosť.

Národná rada SR bude následne o skrátenom konaní legislatívnej normy hlasovať vo štvrtok (2. 8.) dopoludnia. Štvrtkové zasadnutie ráno začnú poslanci rokovaním o tejto novele zákona o sociálnom poistení v prvom čítaní, ktoré sa otvorilo ešte v utorok (31. 7.) dopoludnia. V rozprave sa chystá vystúpiť takmer celá opozícia.
 

Vyberte región

mark